indukcjaPłyty indukcyjne zagościły w wielu domach już dawno temu. Nadal jest jednak wiele osób, które nadal pozostają nieprzekonane do tego rozwiązania. Warto jednak rozważyć wymianę płyty z elektrycznej, lub gazowej na indukcyjną, ponieważ ta ma kilka dużych zalet:

Szybkość

W przeciwieństwie do kuchenki gazowej oraz płyty elektrycznej, które ogrzewają darnki tylko od spodu, płyta indukcyjna podgrzewa cały garnek, który na niej stoi, przez co woda w środku gotuje się o połowę szybciej niż na innych kuchenkach.

Bezpieczeństwo

W przeciwieństwie do kuchenki gazowej i płyty elektrycznej, indukcja nie nagrzewa powierzchni na której stoi garnek, a jedynie samo naczynie. Dzięki temu nie ma ryzyka poparzenia, lub podpalenia np. szmatki na kuchence. Dodatkowo indukcja wyłącza się, kiedy nie stoi na nim garnek, dzięki czemu mamy pewność, że nie zostawimy włączonej kuchenki.

Łatwość czyszczenia

Jako, że indukcja podgrzewa garnek, a nie powierzchnię na którym stoi, wszystko co się wyleje z garnka może być łatwo usunięte, nie przypali się i nie przywrze tak jak na przykład do płyty elektrycznej.

Precyzja gotowania

Płyta indukcyjna posiada duży zakres temperatury gotowania. W przeciwieństwie do kuchenki gazowej, można ustawić gotowanie na tak niską temperaturę, że możliwe jest ugotowanie nawet bardzo delikatnych potraw. Jeśli natomiast ustawimy maksymalną temperaturę, ugotujemy danie szybciej niż na gazie, czy płycie elektrycznej.